Pe pagina urmatoare produse alcoolice sunt listate.
Prin apasarea butonului "Ok" declar ca am peste 18 ani, si nu imi dau acordul sa se afiseze acest continut persoanelor neautorizate sau minorilor.
Pe pagina urmatoare produse din categoria Erotica sunt listate.
Prin apasarea butonului "Ok" declar ca am peste 18 ani, si nu imi dau acordul sa se afiseze acest continut persoanelor neautorizate sau minorilor.
Cultivarea rozmarinului în grãdinã și în ghiveci: cum sã-l plantezi, tai, usuci și protejezi iarna?
Vei iubi rozmarinul nu numai pentru utilizarea sa in bucatarie, ci si pentru aspectul sau placut. Este folositã ca plantã ornamentalã atât în aer liber, în grãdinã, cât și acasã, într-un ghiveci, și te va captiva cu aroma sa tipicã mediteraneanã. Citește sfaturile noastre despre cum sã-l crești, tai, usuci și pregãtit corespunzãtor pentru iarnã. În articolul nostru, vei citi și despre efectele sale medicinale și despre posibilele utilizãri.
7 sfaturi pentru cultivarea rozmarinului
Rozmarinul provine din regiunile muntoase ale Mediteranei și a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca condiment aromat și plantã medicinalã. Acest arbust rezistent și veșnic verde este cultivat cel mai adesea în ghivece în țara noastrã, unde poate crește pânã la 1,5 metri înãlțime. Cum sã îl crești pentru a-l face sã prospere cât mai bine?
- Locație însoritã: rozmarinul iubește lumina intensã a soarelui, ceea ce îl face ideal pentru cultivarea în aer liber pentru cea mai mare parte a sezonului sãu de creștere. Soarele strãlucitor îl ajutã sã producã un parfum mai intens.
- Atenție la umiditate: aceastã plantã nu tolereazã umiditatea, așa cã trebuie cultivatã în sol ușor, nisipos și bine drenat. Substratul din ghiveci nu trebuie sã fie prea umezit și nu trebuie sã stea în apã. Udã-l numai când solul din ghiveci este aproape uscat. Udã-l mai rar la sfârșitul verii și în timpul iernii.
- Fertilizare: este recomandabil sã fertilizezi aceastã plantã o datã la 14 zile cu un îngrãșãmânt organic lichid - toarn-o direct la rãdãcinile plantei. Nu fertiliza plantele care sunt consumate continuu - creșterea lor poate fi susținutã cu infuzii de plante.
- Tãiere: acest arbust este perfect pentru modelarea în forma doritã, inclusiv într-un bonsai.
- Recoltare: Rozmarinul este folosit fie frunze proaspete sau uscate, fie crengute întregi. Sunt colectate pentru consum direct pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, dacã dorești sã recoltezi întreaga plantã, cea mai bunã calitate se obține chiar înainte de a înflori, de obicei la începutul verii. Pentru uscare și în scopuri medicinale, frunzele sunt colectate din mai pânã în august. Cele mai bune sunt frunzele tinere, încã flexibile.
- Depozitare: pãstreazã planta uscatã într-o cutie de tablã, recipient de sticlã închisã la culoare sau recipient etanș pentru alimente. Nu-o depozita într-o pungã de pânzã sau la luminã - acest lucru o va ajuta sã reținã mai multe substanțe aromate.
- Dãunãtori și boli: deși rozmarinul este o plantã rezistentã, poate fi afectatã de diferiți dãunãtori și boli. Cel mai frecvent este mucegaiul alb cauzat de udarea excesivã a plantei, care poate fi eliminatã prin tãierea frunzelor sau crenguțelor afectate și apoi reducerea udãrii. Când crești acasã, poți întâlni afidele, muștele albe și muștele, care atacã de obicei plantele care sunt deja slãbite de ceva (de exemplu, lipsa luminii sau a apei). Utilizeazã produse speciale pentru afide și insecte mici împotriva acestor dãunãtori.
Precreștere din semințe și înmulțirea butașilor
Pre-creștere din semințe
Plaseazã semințele acestei plante la aproximativ 0,5 cm adâncime în substrat și apoi stropește-le cu apã dintr-o sticlã de pulverizare. Alege un substrat de grãdinã mai ușor și pune recipientul cu semințele semãnate într-un loc suficient de luminos, fãrã lumina directã a soarelui. Acoperã recipientul cu o pungã micro-subțire sau folie alimentarã, ceea ce va crea condiții mai potrivite pentru ca semințele sã germineze și sã creascã. Semințele germineazã cel mai repede la o temperaturã de 25-30 °C.
Înmulțirea rozmarinului prin butași
Procesul de înmulțire a rozmarinului din butași este relativ simplu - și mai ușor decât creșterea din semințe.
- Pregãtirea butașilor: cu ajutorul unei foarfece ascuțite sau a unui cuțit, taie capãtul unei crenguțe noi de rozmarin la un unghi de 10-15 cm. Acesta ar trebui sã fie chiar sub locul de unde cresc frunzele. Apoi îndepãrteazã majoritatea frunzelor inferioare, ceea ce ar face ca tulpina sã evapore prea multã apã. Îți recomandãm sã alegei crenguțe fãrã flori. Dacã este posibil, planteazã-le imediat sau depoziteazã-le într-o pungã de plastic într-un loc rãcoros pânã la plantare.
- Pregãtirea substratului: umple recipientele cu un substrat adecvat pentru înmulțirea plantelor. Pentru a crește șansele de înrãdãcinare de succes, poți folosi un stimulator de rãdãcinã, care va accelera procesul de înrãdãcinare și va crește probabilitatea ca butașii sã se înrãdãcineze.
- Plantarea butașilor: planteazã butașii în substrat, astfel încât sã se așeze în jurul lor. Dacã ai mai mulți butași, pune-i într-un singur recipient, fie în jurul perimetrului, fie împreunã în centru. În loc de recipiente, poți folosi și o jardinierã de camerã.
- Udare și îngrijire: udã butașii mai întâi de sus, astfel încât substratul din recipiente sã se aseze puțin. Apoi pune recipientele într-o serã (containerele pot fi acoperite și cu o pungã microsubțire sau folie alimentarã) sau pe o tavã la umbrã. Monitorizeazã starea butașilor și menține substratul ușor umed.
- Înrãdãcinarea și transplantarea: odatã ce butașii s-au înrãdãcinat, ceea ce dureazã aproximativ o lunã, separã-i și transplanteazã-i în ghivece separate. Poți continua sã utilizezi substratul pentru însãmânțare și înmulțire în aceastã etapã. Transplanteazã plantele dupã cum este necesar pe mãsurã ce cresc. Desigur, pãstreazã-le bine udate.
- Terminarea plantatului: pânã în primãvara viitoare, plantele ar trebui sã fie suficient de puternice și gata sã fie plantate în aer liber.
Cum sã-l crești în aer liber și în ghiveci
Afarã în grãdinã
Rozmarinul provine din Marea Mediteranã, care se caracterizeazã prin veri calde și uscate. La noi, din cauza temperaturilor mai scãzute, se cultivã de obicei ca plantã portabilã, care trebuie mutatã în interior toamna pentru a o proteja de înghețurile care se apropie.
Cum sã plantezi rozmarin în grãdinã?
Dacã intenționezi sã plantezi rozmarin printre alte ierburi din grãdinã, poți urma aceastã procedurã:
- Alegerea unei locații potrivite: rozmarinul preferã o locație însoritã, fãrã a umbri copacii și arbuștii. Locația trebuie protejatã de vânt.
- Pregãtirea solului: rozmarinul crește cel mai bine în sol nisipos. Sapã o groapã de aproximativ 15 cm adâncime și planteazã planta în ea. Apoi tamponeazã solul cu fermitate.
- Distanța dintre plante: dacã intenționezi sã plantezi mai multe plante, distanțeazã-le la cel puțin 20 cm unul de celãlalt.
- Udare: udã plantele în mod regulat, dar asigurã-te cã solul nu este supraudat.
Soiuri rezistente la îngheț
Pentru a putea planta permanent plantele direct în patul de flori și pentru a nu fi nevoie sã-ți faci griji sã le muți acasã pentru iarnã, încearcã sã cultivi soiuri rezistente la îngheț care ar trebui sã supraviețuiascã iernii în aer liber. Care sunt acestea?
- Arp: acesta este un soi mic și cu creștere lentã, cu flori de la albastru deschis pânã la aproape alb. Are un miros rãșinos, cald și atinge o înãlțime de 80–100 cm. Poate suporta temperaturi de pana la -20 °C cu conditia sa fie plantata intr-un loc protejat si in pamant uscat, lucru pe care îl poți asigura cu o paturã și deturnând ploaia și zãpada de la sistemul radicular. Este foarte ușor de modelat prin ciupirea ramurilor și tolereazã tãierea mai puțin radicalã. De asemenea, funcționeazã eficient ca bonsai, deoarece formeazã foarte repede trunchiuri puternice și crãpate.
- Iarna albastrã: acest soi este complet rezistent la îngheț pânã la -22°C. Preferã o locație complet însoritã, în special orientatã spre nord. Formeazã tufe de 60 cm înãlțime cu frunze cenușiu-verzui asemãnãtoare unui ac. Protejați-l cu o acoperire adecvatã (paie sau frunze) pe timpul iernii.
Într-un ghiveci de flori
Rozmarinul este cultivat cel mai adesea într-un ghiveci, unde poate fi mutat într-un mediu mai cald, fãrã îngheț, la începutul toamnei. Acest lucru îl face o plantã potrivitã pentru un apartament, unde este necesar sã-i asigurãm o temperaturã constantã și mult soare. Din acest motiv, îi va plãcea cel mai mult pe pervaz sau balcon. Ce principii trebuie urmate atunci când îl cultivi în ghiveci?
- Udã planta în mod regulat, dar asigurã-te cã substratul nu este prea udat și planta nu stã în apã. O oalã de teracotã te va ajuta în acest sens, deoarece are capacitatea de a absorbi excesul de apã. Rozmarinul are nevoie de udare doar atunci când solul este aproape uscat.
- Pentru plantare și transplantare, este indicat sã se foloseascã sol alcalin, ușor, ca lutul.
- Fertilizeazã planta în mod regulat cu îngrãșãminte lichide în timpul sezonului de creștere.
Cum sã plantezi rozmarin într-un ghiveci?
- Drenaj: așeazã un strat de drenaj în partea de jos a recipientului pentru a drena excesul de umiditate din sol. Materialele potrivite includ pietricele, cioburi de argilã sau argilã expandatã.
- Plantare: planteazã butași de rozmarin înrãdãcinați în substrat și udã-i. De asemenea, poți planta plante pre-crescute din semințe în el.
- Udare: udã planta în mod regulat. Totuși, și aici se aplicã regula de a nu suprauda solul. lasã-l sã se usuce corespunzãtor între udãri.
- Replantare: ar trebui sã muți planta într-un ghiveci mai mare în fiecare an, pe mãsurã ce continuã sã creascã. Ai grijã sã nu deranjezi rãdãcinile la replantare.
Cum și când sã tai rozmarinul
Tãierea rozmarinului este necesarã în principal pentru a-l modela în forma și dimensiunea dorite. De obicei este tãiat primãvara pentru a-i permite sã creascã și pentru a scãpa de toate ramurile uscate și înghețate dupã iarnã. Aici se aplicã o regulã importantã - taie planta astfel încât sã fie pãstratã cel puțin douã treimi din dimensiunea ei totalã. Nu interfera cu tulpinile lemnoase, ci prinde doar vârful ramurilor tinere cu frunze. Prin tãierea imediat deasupra punctului în care cresc douã frunze, vei obține o creștere mai deplinã a plantei mai târziu.
În timpul sezonului de vegetație, poți tãia ramurile dupã cum este necesar - în special pentru bucãtãrie. Se recomandã tãierea ușoarã dupã înflorire pentru a încuraja creșterea în continuare. Unii cultivatori tund și înainte de iarnã pentru a menține forma doritã și pentru a preveni ca planta sã devinã prea stufoasã. Cu toate acestea, tãierea în acest moment nu este, în general, recomandatã.
6 moduri în care-l poți pune la uscat
Înainte de uscare, îndepărtează orice crenguțe nedorite din plantă și orice cocon de larve care de obicei se lipesc de partea inferioară a frunzelor. Rozmarinul (precum salvie, cimbru, tarhon si maghiran) își capătă aroma când este uscat, iar cu cât se usucă mai repede, cu atât va fi mai intens. Nu-l usca în lumina directă a soarelui, ci într-un loc întunecat, uscat și cald, cu o bună circulație a aerului. Nu clăti planta înainte de a o usca - agit-o sau folosește-ți degetele pentru a scăpa de insecte și murdărie.
Cum și unde poate fi uscat rozmarinul?
- Pe grătar de uscare pe mai multe niveluri pentru uscarea ierburilor si ciupercilor.
- Întins pe fundul unei cutii sau al unei lăzi căptușite cu pânză, lenjerie sau hârtie de ambalaj albă (ziarul nu este potrivit).
- Legat într-un mănunchi, pe care îl poți agăța de o sfoară, de exemplu.
- Într-o pungă de hârtie.
- Într-un uscător - întinde crenguțele uniform pe o foaie și usucă-le la o temperatură foarte scăzută, până la 35°C timp de aproximativ 8-10 ore.
- La cuptor - usucă planta la o temperatură foarte scăzută, timpul exact de uscare va depinde de căldura și puterea cuptorului. Urmărește-l îndeaproape cât timp se usucă.
Sfat: Îți poți da seama dacă este suficient de uscat, sigilând o parte din el într-o pungă de microten. Dacă interiorul pungii devine umed în câteva ore, lasă-l mai mult timp la uscat. Îți poți da seama dacă planta este uscată în mod corespunzător de ramurile care se rup ușor și devin casante.
Pregătirea pentru iarnă
Pentru ca rozmarinul să supraviețuiască iernii fără daune și să fie pregătit corespunzător pentru următorul sezon de vegetație, există câteva principii de bază care trebuie reținute.
Iernarea rozmarinului în aer liber
Baza pentru iernirea rozmarinului cultivat în aer liber este alegerea unui soi rezistent la îngheț. Ca măsură de precauție, îl poți planta într-un loc protejat, cum ar fi lângă o casă, un gard sau un perete. Pentru a fi în siguranță, poți grebla frunzele uscate până la jumătate din înălțimea plantei, în jurul ei. Poți folosi, de asemenea, scoarță de ienupăr, mulci sau plasă albă cântărită cu pietre sau cărămizi pentru iarnă.
Iernarea într-un ghiveci de flori
- Adu-l în casă: când vine vremea mai rece de toamnă, adu planta în interior sau într-o seră neîncălzită. Temperatura ideală pentru iernare este între 3-10°C.
- Asigură suficientă lumină: plasează-l într-o locație luminoasă, ideal pe un pervaz, între ferestre duble sau într-un hol răcoros și însorit.
- Limitează udarea: minimizează udarea iarna pentru a evita udarea excesivă a rădăcinilor. Udă planta numai când solul este complet uscat. Reglează frecvența de udare la temperatura camerei - cu cât mediul este mai cald, cu atât mai des ar trebui să fie udat.
Proprietățile medicinale și utilizările rozmarinului
Efecte medicinale
Această plantă, care nu putea să lipsească din grădinile de plante ale bunicilor noastre, este cunoscută pentru efectele sale extraordinare de vindecare. Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) conține acid tanic, flavonoide, alcaloizi, acizi organici și alte substanțe importante, care sunt utile organismului uman în cantități mai mici. Crește tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui, elimină senzația de frig la extremități, protejează vasele de sânge. De asemenea, stimulează producția de sucuri digestive, funcția hepatică, ajută împotriva durerilor de cap și a nervozității, îmbunătățește concentrarea și, datorită efectului său calmant, contribuie la un somn odihnitor.
Doza zilnică recomandată este de o linguriță de frunze uscate, dept condiment într-un fel de mâncare pentru patru persoane. Deoarece are un efect intoxicant în cantitățti mai mari, consumul lui nu este recomandat mamelor însărcinate și care alăptează, sau copiilor sub 5 ani.
Nu-l folosi doar în bucătărie
Rozmarinul este folosit în principal în gătit și cosmetică. Mai exact, îl poți utiliza în următoarele moduri:
- Condiment: ajută la reglarea digestiei și are efect preventiv împotriva balonării. Se potrivește cel mai bine cu vânat, porc și miel. De asemenea, este folosit pentru a asezona salate, supe, peste, sosuri, marinate, paste si eventual cartofi prajiti.
- Ceai: se adaugă o linguriță de frunze de rozmarin la 250 ml apă clocotită, se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Acest ceai are efect dezinfectant, îmbunătățește memoria și concentrarea. Ajută digestia și balonarea. Este indicat să bei de 2-3 ori pe zi până când problema dispare. Nu este potrivit pentru femeile însărcinate și care alăptează sau pentru copiii mici.
- În apa de baie: ajută la regenerarea mușchilor.
- Ulei: zdrobește câteva crenguțe de rozmarin și lasă-le la macerat în ulei de măsline cel puțin 3 săptămâni. Poți folosi uleiul pentru a asezona salate și tartine sau pentru masaj.