Pe pagina urmatoare produse alcoolice sunt listate.
Prin apasarea butonului "Ok" declar ca am peste 18 ani, si nu imi dau acordul sa se afiseze acest continut persoanelor neautorizate sau minorilor.
Pe pagina urmatoare produse din categoria Erotica sunt listate.
Prin apasarea butonului "Ok" declar ca am peste 18 ani, si nu imi dau acordul sa se afiseze acest continut persoanelor neautorizate sau minorilor.
Prelucrarea legumelor și fructelor: gemuri, sucuri, salate
Vara e în toi, avem legume și fructe din belșug, ceea ce înseamnă că a sosit sezonul conservelor! Nu trebuie să-ți mai faci griji cum să conservi fructele și legumele astfel încât acestea să țină cât mai mult timp. Sfaturile noastre îți vor oferi o idee generală asupra a ceea ce poți face cu fructele și legumele recoltate.
Cuprins
- Beneficiile fructelor și legumelor
- Salata - o cină delicioasă, ușoară și sănătoasă
- Conservarea fructelor și legumelor
- Patru metode de conservare a alimentelor
- Fructele îndulcesc starea de spirit a copiilor și adulților
- Conservele de legume făcute în casă sunt de neprețuit
- Murături pline de vitamine
- Uscarea, o metodă clasică care și-a dovedit eficacitatea
- Legumele și fructele vor fi întotdeauna la îndemână în congelator
- Delicatese pe placul tuturor
Beneficiile fructelor și legumelor
În general, este recomandat consumul a cinci porții de legume și fructe proaspete pe zi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a cel puțin 400 g de produse vegetale pe zi, în care ponderea legumelor trebuie să fie de 2:1 față de fructe. Bineînțeles că e de dorit să consumăm o gamă variată de alimente vegetale, deoarece fiecare conține ingrediente sănătoase diferite.
Fructele conțin multă apă, care crește senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la slăbit. Merele și citricele sunt fructele cele mai sățioase. Fructele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale. Acestea conțin în principal vitamina C, potasiu și acid folic. Conțin, de asemenea, și multe fibre, care ajută la digestie și, deoarece fibrele sunt nedigerabile, fixează excelent apa, provocând o senzație de saturație.
- au un efect pozitiv asupra digestiei și ajută peristaltismul intestinal,
- leagă substanțele nedorite din alimente,
- protejează împotriva unor boli ale civilizației (cancerul aparatului digestiv, bolile de inimă, diabetul, colesterolul mărit, obezitatea),
- se găsesc în cereale, fructe, legume și leguminoase,
- smochinele, caisele și prunele ajută împotriva constipației datorită conținutului lor ridicat de fibre,
- aportul zilnic recomandat de fibre este de 35-45 grame.
Legumele sunt foarte importante pentru funcționarea organismului uman și sunt de preferat fructelor, deoarece conțin mai puțin zahăr. Vitaminele și mineralele pe care le conțin sunt esențiale pentru întărirea sistemului imunitar și pentru buna funcționare a celulelor și organelor. Totodată, legumele conțin antioxidanți care pot absorbi radicalii liberi care apar în urma unui stil de viață nesănătos.
Nucile, ierburile și condimentele sunt, de asemenea, surse excelente de antioxidanți. Poți stimula producția de antioxidanți și prin limitarea zahărului, practicarea regulată a exercițiilor fizice și reducerea consumului de alcool. Și evită cu totul fumatul și stresul.
Sucul proaspăt de fructe este un tonic cardiac garantat
Fructe dimineața, legume oricând
Din cauza conținutului ridicat de carbohidrați, sucurile de fructe sunt recomandate în prima jumătate a zilei. Deși sunt excelente pentru recuperarea musculară și a întregului organism, pentru detoxifiere, după exerciții fizice sau pentru o mai bună gestionare a stresului, dacă fructele sunt consumate după-amiază, este posibil ca organismul să nu aibă suficient timp să le proceseze corespunzător. Acest lucru are ca rezultat stocarea carbohidraților în organism.
Spre deosebire de sucurile de fructe, sucurile de legume pot fi consumate toată ziua, fără limite. Legumele mențin pH-ul corect în organism, ceea ce contribuie la combaterea bolilor precum diabetul și obezitatea.
Smoothie-ul și sucul proaspăt sunt două lucruri diferite
Ambele băuturi sunt foarte populare în zilele noastre, sunt pline de vitamine și fibre și probabil că te-ai întâlnit deja undeva cu ele. Dar știi care e diferența dintre cele două?
Smoothie
Smoothie-ul este o băutură din fructe sau legume mixate omogen, care conține și coaja, pulpa și pulpa fructului sau a legumei, rezultând într-o băutură mai densă. Pasionații de un stil de viață sănătos preferă în special smoothie-urile ca mic dejun sau gustare ușoară. O variație a smoothie-ului clasic este așa-numitul „smoothie bowl”, un smoothie consistent peste care se adaugă granola, nuci, fructe, semințe sau iaurt. Imaginația nu are limite. Dacă vrei ca smoothie-ul tău să fie de fiecare dată rece, nu uita să păstrezi multă gheață în congelator. Poți folosi tăvi pentru gheață, dar dacă vrei mai multă, scoate aparatul de făcut gheață.
Smoothie detoxifiant cu zmeură și cireșe
- 1 cană zmeură
- ¾ cană lapte vegetal
- ¼ cană cireșe (fără sâmburi)
- 1½ linguri de miere
- 2 lingurițe de ghimbir proaspăt, ras
- 1 linguriță de semințe de in măcinate
- 2 lingurițe suc de lămâie
Smoothie de chefir cu banane și căpșuni
- 1 cană de chefir
- 1 banană
- ¼ cană căpșuni
- 3 linguri goji
Smoothie de banane cu kiwi și semințe de chia
- 1 banană
- 1 kiwi
- 1 linguriță de semințe de chia
- câteva migdale
- 100 ml lapte
Smoothie verde pentru slăbit
- 2 tije de apio
- 2 banane
- 2 fire de pătrunjel
- 4 căni de salată verde în bucăți mici
- 1 cană de apă rece
- 2 căni suc de portocale rece
- 4 cuburi de gheață, pentru servire
Notă: Smoothie-urile pentru slăbit nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează, și nici persoanelor cu afecțiuni renale.
-
- 309,00 RON – 557,20 RON
- Turmix in 14 magazine
-
- 217,99 RON – 387,99 RON
- Blender in 9 magazine
-
- 589,00 RON – 977,55 RON
- Turmix in 11 magazine
-
-
- 412,00 RON – 916,13 RON
- Aparat de facut gheata in 8 magazine
Suc de fructe proaspete
La stoarcerea sucurilor de fructe și legume proaspete, se extrage numai sucul proaspăt. Aceasta înseamnă că nici coaja, nici pulpa nu este adăugată la băutură.
Sfaturi pentru prepararea sucului proaspăt:
- Combină fructele moi și prea coapte cu legume, care, fiind mai ferme, împiedică părțile moi ale fructelor să se depună la fundul storcătorului.
- Păstrează sucul în frigider pentru cel mult 12 ore și în congelator pentru maximum 30 de zile.
- Prepară sucul de citrice fără coajă - coaja este amară și poate conține substanțe chimice provenite de la tratamentul cu îngrășăminte.
- Majoritatea sucurilor proaspete pot avea efect laxativ. Pentru copii, este recomandat să diluezi sucul cu apă plată.
- Citricele, coacăzele, merele și murele nu sunt recomandate persoanelor cu ulcer gastric sau gastrită.
- Persoanele cu diabet și cei care țin dietă ar trebui să evite sucul de struguri din cauza conținutului ridicat de zahăr.
- Fructele moi, precum bananele și avocado, sunt mai potrivite în smoothie-uri decât ca suc de fructe proaspete.
- Oxidarea merelor și perelor nu este dăunătoare pentru sănătate. Acest proces natural poate fi încetinit prin adăugarea câtorva picături de suc de lămâie și păstrarea în frigider.
Alege sucul proaspăt preparat acasă în locul sucului la cutie. Sucurile cumpărate de la magazin sunt pasteurizate (adică încălzite), diluate cu apă și fabricate din concentrat. Acestea pot conține zahăr, conservanți, diverse arome și au un conținut minim de enzime vii și vitamine.
- Sucul de mere scade tensiunea arterială, nivelul colesterolului, întărește sistemul imunitar și inima, stimulează circulația sângelui, stabilizează nivelul zahărului din sânge și întărește pereții vaselor de sânge. Consumat dimineața, înainte de masă, acesta ajută la combaterea constipației și contribuie la buna funcționare a intestinului.
- Sucul de morcovi are un conținut ridicat de vitamina A datorită betacarotenului. De asemenea, conține vitaminele B, C, D, E, K și seleniu (un element care scapă de radicalii liberi dăunători din organism). Printre altele, are un efect benefic asupra digestiei, vederii, sistemului respirator, combate hemoroizii și contribuie la întreținerea dinților și oaselor.
- Sucul de sfeclă întărește organismul, purifică sângele, are un efect pozitiv asupra ficatului, rinichilor și vezicii biliare. Susține formarea globulelor roșii și funcționarea sistemului limfatic. Consumul a mai mult de 2 dl pe zi din acest lichid vital poate provoca greață tocmai din cauza acțiunii sale puternice de purificare.
- Sucul de varză ajută la combaterea constipației și este plin de nutrienți și vitamine precum vitamina C și K. Datorită efectelor sale de detoxifiere, poate face pielea să strălucească și poate preveni căderea părului. Sucul de varză curăță partea superioară a tractului intestinal și ajută digestia.
- Sucul de castraveți îmbunătățește starea generală a pielii.
- Sucul de roșii conține vitaminele A, B, C, E, K și este o sursă bogată de acid folic și pantotenic. Datorită acțiunii sale ușor diuretice, ajută la eliminarea toxinelor, a apei în exces și a sării din organism. Contribuie la curățarea organelor excretoare și la sănătatea prostatei.
- Sucul de ananas detoxifică organismul și ajută la arderea eficientă a caloriilor. Enzima bromelaină din ananas descompune grăsimile și dizolvă proteinele. Consumul a unul până la două pahare de suc proaspăt de ananas pe zi este recomandat pentru menținerea unei siluete suple și tinereții de lungă durată.
- Sucul de portocale reduce riscul de accident vascular cerebral, îmbunătățește starea de spirit, dă energie și întinerește pielea. Este sărac în calorii și nu conține grăsimi, o veste bună pentru cei care doresc să slăbească. Conținutul său ridicat de vitamina C ajută la întărirea sistemului imunitar și protejează împotriva răcelilor.
Salata - o cină delicioasă, ușoară și sănătoasă
Înlocuiește cinele grele și prăjelile cu salate ușoare, pline de ingrediente sănătoase. Deși s-ar putea crede că o salată cu legume nu este sățioasă, atunci când este combinată cu carne sau o brânză de calitate, lucrurile stau exact invers.
Atunci când prepari o salată de legume, lasă-ți imaginația să zburde. Tendința actuală este de a combina legumele cu toate ingredientele posibile. Poți adăuga la legumele clasice semințe de susan, de in sau de floarea soarelui, nuci, fasole, năut, bulgur, mei sau hrișcă. Quinoa (pronunțat „chinoa”), foarte populară în zilele noastre, este un tip de cereale originar din America care conține de două ori mai multe proteine decât orezul.
Bolul lui Buddha
Bolul lui Buddha e senzația ultimilor ani. Cunoscut și sub numele de bolul abundenței, acesta conține numai bunătăți sănătoase. Poți combina și amesteca în el ingrediente care conțin vitamine, fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Acest fel de mâncare are, la origine, rădăcini în principal vegetariene și vegane. Însă aspectul atrăgător al bolului lui Buddha l-a făcut atât de popular în rândul consumatorilor și pe rețelele de socializare, încât lumea a început să-l combine cu o felie de carne sau pește de calitate. Este important ca bolul să fie colorat și să conțină legume de sezon, dar poți experimenta și cu ingrediente exotice. Poți folosi legume proaspete, la aburi sau coapte. Decojitoarele de legume, aparatele de spiralat și cuțitele ascuțite sunt esențiale pentru o servire atractivă.
Conservarea fructelor și legumelor
Am moștenit acest obicei de la bunicile și mamele noastre. Mulți dintre noi încă preparăm conserve din ceea ce nu putem mânca proaspăt. Păstrarea prin conservare funcționează pe principiul sterilizării, prin uciderea microorganismelor care descompun fructele și legumele. Fructele și legumele conservate pot rezista până la unul sau doi ani fără să se deterioreze, în funcție de condițiile de depozitare.
La ce trebuie să fii atent în timpul preparării conservelor
- Verifică borcanele și garniturile de pe garniturile de pe capace: nu folosi borcane deteriorate sau cu garnituri desprinse sau deteriorate.
- Sterilizează borcanele și capacele: spală bine borcanele noi cu apă fierbinte și detergent de vase sau în mașina de spălat vase. Recomandăm fierberea sticlelor folosite la 100°C, ceea ce va ucide toate microorganismele și ciupercile. Borcanele pot fi sterilizate și în cuptor, la aceeași temperatură, timp de 10 minute.
- Pregătește ingredientele: curăță și, dacă este necesar, toacă ingredientele în funcție de nevoile și obiceiurile tale.
- Umple borcanele: ai grijă să umpli borcanele cu aproximativ 1,5-2 cm mai puțin decât capacitatea lor. La umplere, asigură-te că gura borcanului rămâne curată și lipsită de bacterii, fiindcă acestea pot strica întreg conținutul borcanului. O pâlnie și un polonic pot ajuta la umplerea borcanelor în condiții igienice.
- Toarnă siropul peste ingrediente și închide ermetic borcanele.
- Există mai multe moduri de a conserva: poți steriliza fructele destinate conservării într-un vas, la cuptor, în mașina de spălat vase sau în cuptorul cu microunde.
- Întoarce borcanele cu susul în jos, creând astfel un vid, și lasă-le așa până se răcesc.
- Dacă murdărești gâtul borcanului în timpul umplerii, dezinfectează-l cu un șervețel cu alcool. Dacă trebuie să muți conținutul borcanului, folosește întotdeauna recipiente curate care nu vor introduce bacterii în borcan.
- Borcanele sunt extrem de fierbinți. De aceea, este indicat să folosești un prosop de bucătărie, mănuși de bucătărie sau un clește pentru sticle la manevrarea lor.
- Întoarcerea borcanelor cu capul în jos până la răcire creează presiune negativă. Acesta s-a format dacă capacul se adâncește puțin spre interior și nu se bombează spre exterior.
- Marchează data pe o etichetă. Borcanele pot fi etichetate și cu o etichetă scoasă la imprimanta de etichete, care poate fi utilizată pentru etichetarea inteligentă și a altor obiecte din casă - de la cutii de depozitare la recipiente pentru păstrarea alimentelor uscate (condimente, făină, fructe uscate, semințe etc.).
- Depozitează borcanele într-un loc uscat, întunecos și răcoros.
- Conservele stricate, deci improprii pentru consum, pot fi identificate după culoarea lor ciudată sau după cocoloașele formate sub capac. Dacă există mucegai în sticlă, aruncă imediat conținutul. În acest caz, mucegaiul a penetrat deja întregul conținut al borcanului, nu a rămas doar la suprafață. Prin urmare, nu este suficient să înlături doar mucegaiul.
Patru metode de conservare a alimentelor
Conservarea alimentelor în oală
Fierberea conservelor în oală este o metodă clasică cu care nu poți da greș. Oalele pentru fierberea conservelor sunt mari, astfel încât (în funcție de model) poți fierbe în ele până la 14 de sticle de un litru concomitent. Termostatul va asigura o temperatură constantă, în timp ce cronometrul durata potrivită de fierbere.
Dacă pregătești numai câteva borcane pentru iarnă și crezi că nu vei folosi intensiv oala pentru conserve, o oală normală de dimensiuni potrivite și un termometru pentru conserve îți vor fi suficiente. Tapetează fundul oalei cu un prosop de bucătărie vechi, pe care poți așeza borcanele. Toarnă apă peste ele și încearcă să menții temperatura în jur de 80°C timp de 20 de minute.
Conservarea alimentelor la cuptor
Poți prepara conservele și la cuptor așezând borcanele umplute și închise pe tava de copt și turnând în ea apă clocotită până la o înălțime de aproximativ 2 cm. Borcanele se pun în jumătatea inferioară a cuptorului preîncălzit la 95°C în cuptorul electric și treapta unu în cuptorul cu gaz.
În cuptorul cu convecție, se pun borcanele pe o tavă de copt fără apă fierbinte în cuptorul preîncălzit la 150°C, iar după 5 minute se reduce temperatura la 85°C. După primele 15 minute, borcanele vor fi încălzite, fiind nevoie de încă aproximativ 25 de minute pentru a fi sterilizate. Întoarceți apoi borcanele cu susul în jos.
Conservarea alimentelor în mașina de spălat vase
Dacă ai acasă o mașină de spălat vase, ai tras lozul cel mare. Nu numai că încap în ea o mulțime de borcane, dar și curățenia de după va fi o joacă de copii - nu va trebui să speli vasele sau prosopul de bucătărie și nu vei avea nevoie nici de termometru. Pune întotdeauna borcanele cu capacul în sus și lasă suficient spațiu între borcane (aproximativ 5 cm).
Pornește mașina de spălat vase pe cel mai lung program, la cea mai mare temperatură posibilă. Scoate din mașină mâncarea pentru bebeluși și legumele după o oră, dar lasă castraveții cu încredere în mașina de spălat vase pe toată durata programului de spălare.
Cum să alegi mașina de spălat vase?
Conservarea alimentelor în cuptorul cu microunde
Utilizează cuptorul cu microunde numai pentru sterilizarea borcanelor cu capac cu filet. Deoarece capacele sunt fabricate din metal și metalele nu pot fi în mod normal introduse în cuptorul cu microunde, verifică întotdeauna cu atenție reacția capacului la căldura din cuptorul cu microunde.
Cum să alegi cuptorul cu microunde?
Prepară sticlele de 720 ml la următoarele setări:
- Putere 700 W = 6 minute/sticlă
- Putere 750 W = 5,5 minute/sticlă
- Putere 800 W = 5,25 minute/sticlă
- Putere 850 W = 5 minute/sticlă
- Putere 900 W = 4,5 minute/sticlă
Fructele îndulcesc starea de spirit a copiilor și adulților
Gem sau marmeladă?
În mod tradițional, gemul conținea bucăți de fructe, în timp ce gospodinele strecurau marmelada printr-o sită pentru a o face netedă și deci mai compactă. În conformitate cu directivele Comisiei Europene, principala diferență dintre gem și marmeladă constă în proporția și tipul de fructe utilizate.
Conform regulamentului, gemul trebuie să conțină bucăți de fructe și să aibă un conținut de fructe de peste 35% (în caz contrar, se numește amestec de fructe sau jeleu). Inițial, marmelada era preparată din gutui în Portugalia, iar ulterior din citrice în Anglia. În conformitate cu directivele EU, doar produsele care conțin peste 20% citrice sunt considerate marmelade. Desigur, când preparăm conservele acasă, nu trebuie să ne facem griji cu privire la terminologia exactă.
Principiile preparării gemului și marmeladei sunt similare cu cele ale cu preparării dulcețurilor:
- Borcanele și capacele trebuie să fie curate,
- Se aleg fructe coapte, intacte (fără mucegai și putregai)
- Borcanele umplute nu se mai fierb, ci se întorc cu susul în jos pentru a crea vidul necesar.
Spre deosebire de prepararea dulceții, la fierberea gemului și a marmeladei nu vei avea nevoie de sirop de zahăr. Pentru a obține o consistență gelatinoasă, ai nevoie doar de zahăr gelifiant, care se comercializează în diferite concentrații de zahăr la unitatea de fructe. Dacă îți plac bucățile de fructe în gem, folosește un mixer verticalpentru a interveni asupra texturii. Pentru o consistență omogenă și netedă, strecoară gemul, îndepărtând astfel bucățile de fructe.
- Scoate miezul merelor și perelor și îndepărtează-le coaja. Poți stoarce suc de lămâie pe ele pentru a le împiedica oxidarea.
- Caisele și afinele sunt considerate fructe uscate și trebuie completate cu suc de la alte fructe.
- Îndepărtează sâmburii cireșelor și vișinelor, pentru ca de Crăciun să te poți bucura de biluțele cu rom și cocos fără a fi nevoit să scuipi sâmburi.
- Coacăze - spală ciorchinele de coacăze și îndepărtează cu grijă fructele cu o furculiță.
- Piersicile și caisele se vor închide la culoare în timpul fierberii dacă nu le decojești.
Poți prepara gemuri și din altceva, nu numai din ingredientele clasice. Toți suntem familiari cu gemul de căpșuni, zmeură, afine, prune sau caise. Însă poți folosi și combinații neobișnuite de fructe și mirodenii pentru a crea arome extrem de interesante și inedite. Adaugă câteva crenguțe de rozmarin la mure sau piper și oțet balsamic la căpșuni. Lavanda face casă bună cu afinele sălbatice și poți amesteca nectarinele cu piersicile sau chiar să le adaugi vanilie și cardamom. Pentru siguranță, sticlele care conțin alcool trebuie etichetate pentru a indica conținutul.
Compoturi ca ale bunicii
Poți face compot din orice fruct, procesul de preparare fiind mai mult sau mai puțin același. Fructele, fără coadă și sâmburi, se pun în borcane curate, pregătite în prealabil, eventual se presară cu zahăr granulat, apoi se toarnă peste ele apă clocotită. Sau poți omite adăugarea separată a zahărului, caz în care vei turna de la început siropul de zahăr peste fructe. Pentru prepararea siropului de zahăr, adaugă aproximativ 350 g de zahăr la fiecare litru de apă clocotită. În unele rețete pot figura ca ingrediente suplimentare acid citric, pectină sau condimente precum cuișoare, anason stelat sau scorțișoară.
Prepararea compoturilor este considerată o metodă foarte simplă de conservare a fructelor, care este accesibilă chiar și începătorilor. Pentru a te asigura că eforturile tale vor da rezultate, alege cu mare grijă fructele.
Fructele trebuie să fie potrivit de coapte, relativ tari și fără să prezinte urme de putregai. Nu folosi în compot bucăți care au un aspect îndoielnic, deoarece fructele alterate pot duce la stricarea întregii cantități. La turnarea afinelor sau celorlalte fructe de pădure în borcane, scutură-le din când în când pentru a umple cât mai bine spațiul.
Prepară în avans ceaiul copt
Așa-numitul „ceai copt” este o băutură foarte populară, mai ales în lunile reci de toamnă și iarnă, când te va încălzi garantat. Ceaiurile coapte au la bază, în general, gustul răcoritor al citricelor și merelor, completat de fructele dulci. Ca fructe exotice pot fi folosite kiwi-ul, lămâia, mandarina, portocala și ananasul. Dintre fructele autohtone, perele, coacăzele, cireșele, vișinele, căpșunile, fructele de pădure și prunele sunt alegeri comune. Adaugă cu încredere măceșe sau ghimbir proaspăt în compoziție. Când prepari ceaiul, nu uita de mirodeniile aromate clasice, cum ar fi cuișoarele, anasonul stelat și scorțișoara, dar evită bananele, care se vor înnegri rapid și vor strica culoarea ceaiului.
Fructele, tăiate în bucăți mai mici, se coc în cuptor La amestecul pregătit, poți adăuga o cantitate mică de rom, lichior sau palincă de cireșe, pentru o conservare mai eficientă. Tratează ceaiul copt la fel ca gemurile - folosește întotdeauna borcane și capace sterilizate și răstoarnă borcanele după închidere pentru a crea un vid corespunzător. Păstrează-le în același mod precum conservele - depozitează-le într-un loc răcoros, întunecat și uscat.
Farmecul ceaiului copt constă în faptul că putem consuma un amestec de fructe condimentate sub forma unei băuturi calde, care ne va încălzi în mod sigur în lunile reci. Pentru a prepara o ceașcă de ceai, avem nevoie de 3-4 lingurițe de ceai copt, la care trebuie doar să adăugăm apă fierbinte.
Conservele de legume făcute în casă sunt de neprețuit
Clătite cu gem, budincă cu piersici, smoothie-uri delicioase... Și, în sfârșit, o porție bună de cartofi prăjiți cu frigărui de carne, la care se potrivesc de minune niște murături picante sau un ketchup făcut în casă. Ketchupurile din comerț, în special, au o concentrație mai mare de zahăr, sodiu, sirop de porumb și sare. Alternativele făcute în casă sunt incomparabil mai sănătoase și, în plus, vei ști exact ce mănânci.
Sos de legume pentru pâine prăjită
- 1,5 dovlecei
- 6 cepe
- 1 cățel usturoi
- 2 lingurițe piper măcinat
- 2 conserve pastă de roșii
- 8 linguri sos de soia
- sare și piper, după gust
Mod de preparare: Taie legumele cuburi mici și fierbe-le împreună cu celelalte ingrediente timp de aproximativ o jumătate de oră. Toarnă amestecul fierbinte în borcane și fierbe-l timp de 20 de minute. Servește sosul de legume cu pâine prăjită sau carne.
Ketchup de casă
- 1 kg roșii coapte
- 2 mere
- 1 ceapă mare
- 70 g zahăr
- 60 ml oțet de mere
- 60 ml apă
- 1 linguriță de sare
- 3 frunze de dafin
- 5 cuișoare
- 5 boabe de piper întregi
- 5 boabe ienibahar
- 1 vârf de scorțișoară
Mod de preparare: Se curăță și se taie mărunt legumele și fructele. Se pun într-un vas cu apă și oțet, apoi se condimentează cu sare, zahăr și mirodenii. Se fierbe amestecul la foc mic timp de aproximativ o oră, amestecând din când în când. Se îndepărtează condimentele din amestec și se mixează restul până la omogenizare. Pentru o omogenizare perfectă, ketchupul poate fi strecurat printr-o sită. Când ketchupul este gata, se toarnă în borcane sterilizate, care se întorc cu susul în jos până la răcire.
Murături pline de vitamine
Murăturile sunt gustoase, sănătoase și ușor de preparat. Murarea este considerată o modalitate excelentă de conservare a legumelor cu ajutorul bacteriilor lactice, care susțin și flora intestinală. Flora intestinală este perturbată de alimentația necorespunzătoare, antibiotice și boli. Consumul de bacterii lactice, pe lângă faptul că are efect stimulator asupra imunității, curăță sângele și sistemul digestiv, scade tensiunea arterială și crește rezistența la stres.
- Legume murate pe o perioadă lungă: aceasta include în principal varza murată, castraveții murați și dovleceii fermentați în saramură. Aceste legume au un termen de valabilitate lung și trebuie depozitate într-un loc răcoros, de exemplu într-o pivniță.
- Legume murate pentru o perioadă scurtă: În zilele noastre, expresia engleză „pickles” este, de asemenea, cunoscută. Murarea lor durează doar câteva zile, însă perioada în care sunt consumabile este și ea mai scurtă. Poți experimenta cu durata murării și cu diferitele tipuri de legume. Cele mai potrivite legume pentru acest tip de murare sunt varza albă, morcovii, ceapa, broccoli, conopida, sfecla roșie, castravetele, țelina, ridichile, guliile, dovleceii, ardeii și napii. Dacă dorești să murezi mai frecvent sau cantități mai mari de legume, poți înlocui cuțitul clasic de bucătărie cu un feliator de legume, cu care nu doar că vei economisi timp, dar vei obține și bucăți uniforme ca aspect.
Presarea legumelor murate
Pentru a obține cele mai bune rezultate, în timpul procesului de murare, toate legumele trebuie să fie scufundate complet în saramură. Pentru a presa legumele murate, poți folosi:
- o piatră (care trebuie fiartă timp de cel puțin 15 minute, apoi poate fi utilizată ca greutate în recipient),
- un borcan mai mic (suficient de mic încât să încapă în vasul de murare – umple-l cu apă și închide-l cu un capac),
- greutăți (special concepute pentru murare, disponibile în magazine),
- o farfurioară mai mică pentru desert (poate fi necesară presarea suplimentară cu o greutate),
- o pungă ziplock umplută cu apă (e o soluție improvizată, dar eficientă – trebuie să fie suficient de rezistentă).
Uscarea, o metodă clasică care și-a dovedit eficacitatea
Prin uscare, fructele și legumele își păstrează atât gustul, cât și culoarea și aroma. Prin reducerea conținutului de apă, uscarea previne dezvoltarea mucegaiurilor și a bacteriilor, care nu pot supraviețui într-un mediu uscat. Fructele și legumele tratate astfel pot fi păstrate o perioadă foarte lungă de timp. Uscarea este una dintre cele mai vechi metode de conservare a fructelor și legumelor pentru vremurile mai puțin favorabile.
Dioxidul de sulf în fructele uscate
În fructele uscate din comerț, întâlnim adesea substanța înfricoșătoare numită dioxid de sulf, care este folosită pentru a păstra culoarea frumoasă a fructelor și pentru a preveni formarea mucegaiului. În timp ce unii consumatori o evită cu orice preț, pe alții nu îi deranjează. Organismul uman reacționează diferit la acest gaz, care poate cauza dureri de cap și de stomac, greață și chiar probleme de tip astmatic. Acesta este motivul pentru care tot mai mulți oameni preferă să își usuce singuri legumele și fructele.
Uscarea la aer
Fructele, legumele și ciupercile pot fi uscate în diverse moduri. Prima și cea mai simplă și ieftină metodă este, desigur, uscarea la aer. Această metodă de uscare este potrivită, de exemplu, pentru ciuperci, care pot fi trase pe ață și agățate afară. Nu doar ciupercile, ci și merele, tăiate în felii subțiri, pot fi iscate prin plasarea lor uniformă pe o plasă de uscare. Soarele se va ocupa de rest, dăruindu-ți niște amintiri parfumate ale verii.
Deshidratarea
Alege un deshidrator în funcție de tipul de fruct pe care dorești să-l deshidratezi. Intervalul de temperatură ideal este între 30 și 70°C. Desigur, nu uita că, cu cât ai mai multe produse de uscat, cu atât vei avea nevoie de mai multe tăvi de deshidratare. Uscarea ciupercilor durează aproximativ 3 ore. Banana se deshidratează în aproximativ 6 ore, iar fructele mai moi, cum ar fi ananasul, necesită un timp de uscare de până la 12 ore.
Chiar și fructele deshidratate se pot usca prea mult, așa că ai grijă la procesul de uscare – mai ales dacă ești începător. Bucățile uscate nu trebuie să se rupă, trebuie să rămână flexibile și elastice.
Legumele și fructele vor fi întotdeauna la îndemână în congelator
Cine poate refuza un sorbet de fructe sau o înghețată cremoasă în timpul verii? Nici în zilele toride nu este nevoie să alergi la magazin sau să stai la coadă pentru ele. Știai că poți pregăti aceste delicii chiar acasă? Nu ai nevoie decât de o mașină de înghețată, un mixer vertical sau un tel și un vas potrivit.
Congelează bucățile de fructe și legume întregi în pungi resigilabile pentru congelator pentru a putea găti supe delicioase de fructe și tarte cu fructe și în timpul iernii. De asemenea, fructele congelate sunt excelente pentru prepararea unui smoothie pentru micul dejun, când le poți arunca pur și simplu într-un blender cu alte ingrediente (lapte, iaurt, băutură vegetală etc.)
Ce se congelează bine? Căpșunile, afinele, zmeura și murele sunt excelente pentru congelare. Dintre legume se congelează bine mazărea, fasolea și broccoli. Fructele care conțin prea multă apă se vor înmuia după congelare, și nu vei mai avea chef să le consumi. Prin urmare, pepenii, castraveții, roșiile, cartofii și salata trebuie conservate în alte moduri.
În cazul alimentelor congelate, urmează regulile general cunoscute. Consumă alimentele cât mai curând posibil după decongelare și nu le recongela niciodată. Decongelează alimentele încet și nu brusc. Ideal ar fi să începi decongelarea în frigider, și să termini procesul la temperatura camerei.
Nu uita că toate alimentele se deteriorează treptat în congelator, asigură-te, deci, că fructele și legumele nu rămân în congelator mai mult de un an. Deși fructele în sine vor arăta probabil bine și după această perioadă, gustul și textura lor nu vor mai fi la fel de bune.
Delicatese pe placul tuturor
Poți afuma sau prepara la grătar și fructele și legumele, nu numai cărnurile. Ambele metode de preparare conferă ingredientelor o aromă de fum agreabilă atât la garnituri, cât și la deserturi.
Poți folosi și fructe proaspete în prăjituri. Oaspeții tăi se vor linge pe degete după un chec pregătit astfel. Clasicul chec cu fructe este pregătit cu multe căpșuni sau caise, însă prunele, afinele, cireșele, zmeura, coacăzele acre sau murele sunt și ele alegeri excelente. De asemenea, poți coace checul cu fructe într-o tavă adâncă sau mai puțin adâncă, în funcție de cât de mult vrei să crească prăjitura și cât de tare vrei să se „scufunde” fructele în aluat.
- 2 ouă
- 1 cană de zahăr brut
- 1 cană de lapte
- 2 căni de făină semialbă
- ½ cană ulei
- 1 pachet praf de copt
- Fructe decojite și tăiate mărunt
Mod de preparare: Se bat ouăle cu zahărul până devin cremoase. Apoi se adaugă treptat uleiul și laptele, iar la final făina și praful de copt. Se toarnă amestecul într-o tavă adâncă unsă cu ulei și tapetată cu făină semialbă și se așază deasupra bucățile de fructe pregătite. Pentru a preveni scufundarea fructelor în aluat, presară-le cu puțină făină. Există și o altă opțiune - coace puțin aluatul și apoi așază fructele deasupra. Coace checul cu fructe la 175°C până se rumenește. Cât este încă fierbinte, poți cerne zahăr pudră deasupra, pentru a obține un gust mai dulce și un aspect mai plăcut.