Pe pagina urmatoare produse alcoolice sunt listate.
Prin apasarea butonului "Ok" declar ca am peste 18 ani, si nu imi dau acordul sa se afiseze acest continut persoanelor neautorizate sau minorilor.
Pe pagina urmatoare produse din categoria Erotica sunt listate.
Prin apasarea butonului "Ok" declar ca am peste 18 ani, si nu imi dau acordul sa se afiseze acest continut persoanelor neautorizate sau minorilor.
Detoxifierea de primăvară și toamnă a organismului: Cum, când și cui îi este recomandată?
Detoxifierea, adică curățarea organismului, are loc 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an și este în primul rând responsabilitatea ficatului, rinichilor și intestinelor, dar și pielea, sistemul limfatic, plămânii și alte organe ale organismului își aduc contribuția la ea. Detoxifierea țintită a organismului, acasă, prin procedee naturale, se concentrează pe facilitarea efortului acestor organe. Dormi mai mult, ieși la aer curat, evită alimentele nesănătoase și stresul excesiv. Cum se face detoxifierea? Este mai indicat să curățăm organismul primăvara sau toamna? Și cum stă treaba cu dieta? La toate aceste întrebări (și nu numai) găsești răspuns în următorul articol.
Detoxifierea organismului în 10 pași
Detoxifierea poate fi o modalitate excelentă de a-ți întineri organismul și de a-ți consolida bunăstarea generală. Dar ține minte că nu există o rețetă unică și infailibilă pentru detoxifierea și curățarea organismului tău. Detoxifierea trebuie să fie în primul rând delicată și să aibă rol de susținere, nu trebuie să fie extremă și restrictivă. Ascultă-ți corpul și ia măsuri pentru a încorpora detoxifierea în stilul tău de viață pe termen lung. Cum să faci detoxifierea?
- Bea apă. Apa joacă un rol vital în detoxifiere prin eliminarea toxinelor din organism. În medie, trebuie să consumi 1,5-2 litri de apă pe zi (în funcție de greutatea ta corporală) pentru a-ți menține corpul hidratat. Bea mai multă apă în timpul detoxifierii pentru a ajuta la eliminarea toxinelor.
- Treci la o dietă vegetală curată. Concentrează-te pe consumul de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase. Aceste alimente sunt bogate în fibre, vitamine și minerale și susțin procesul de autocurățare al organismului. Include în dietă verdețuri, broccoli sau conopidă și fructe de pădure bogate în antioxidanți (afine, mure, căpșuni, zmeură).
- Limitează alimentele nesănătoase și zaharurile: vită alimentele bogate în grăsimi trans (suplimente, produse de patiserie pre-coapte, prăjituri, alimente prăjite, popcorn etc.), aditivii artificiali și cantitățile excesive de zahăr care pot solicita organismul. Poți înlocui zahărul obișnuit cu îndulcitori naturali precum mierea sau siropul de arțar.
- Fii conștient de ce mănânci: în timp ce mănânci, ascultă semnalele date de corpul tău cu privire la senzația de foame și sațietate. Încetinește, mestecă bine mâncarea și bucură-te de fiecare îmbucătură.
- Crește aportul de fibre: fibrele sunt esențiale pentru menținerea unei digestii sănătoase și pentru eliminarea toxinelor. Include în dieta ta semințe de chia, semințe de in, ovăz și fasole și ia în considerare administrarea de suplimente cu fibre. Și nu uita să bei multă apă cu ele.
- Ajută curățarea ficatului: ficatul este un organ important implicat în curățarea organismului. Poți susține funcționarea acestuia prin consumul de verdețuri, sfeclă, usturoi, ceapă, turmeric sau anghinare. Ceaiul de păpădie sau suplimentele cu armurariu ajută, de asemenea, la curățarea ficatului și la îmbunătățirea funcționării acestuia.
- Transpiră: exercițiile fizice, sauna sau yoga fierbinte, care te fac să transpiri abundent, ajută la eliminarea toxinelor prin piele.
- Somn de calitate: încearcă să dormi cel puțin 7-9 ore în fiecare noapte.
- Reduce stresul: stresul cronic poate împiedica procesul de detoxifiere. De aceea, include în rutina ta zilnică activități de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditația, exercițiile de respirație profundă sau petrece cât mai mult timp în natură.
- Solicită ajutor profesional: Dacă ai probleme de sănătate sau dacă ai nelămuriri, este întotdeauna o idee bună să consulți un profesionist înainte de a începe un program de detoxifiere.
Detoxifierea este un proces de curățare a organismului de diverse substanțe nocive pe care le preluăm din alimente și din mediul înconjurător, dar care se pot acumula în organism și ca urmare a unui stil de viață nesănătos. Deși procesul de detoxifiere are loc în mod natural și continuu în organismul uman (prin ficat, rinichi și intestine), putem facilita acest proces prin obiceiuri mai sănătoase, care contribuie la o digestie mai bună și ne aduc un plus de energie.
Detoxifierea este indicată în special pentru cei care:
- duc o viață sedentară,
- se mișcă puțin în aer liber,
- sunt supuși la mult stres,
- suferă de insomnie,
- consumă des alcool sau fumează,
- consumă alimente pline de substanțe chimice și nocive.
Detoxifierea nu este, însă, recomandată:
- femeilor însărcinate și care alăptează,
- copiilor,
- persoanelor care suferă de diabet, sau celor cu afecțiuni renale, hepatice sau cardiace.
Trebuie să ții cont întotdeauna de starea ta generală de sănătate înainte de detoxifiere. Dacă este posibil, consultă-ți medicul înainte de a începe tratamentul.
Când și pentru cât timp este recomandat să se facă detoxifierea
Poți începe să-ți detoxifici organismul în orice moment. Ideal este să începi când te simți suprasolicitat și vrei să ușurezi munca organismului. Totuși, ține minte că trebuie să te pregătești în avans pentru curățarea organismului. Modifică-ți treptat dieta și celelalte obiceiuri, astfel încât să nu-ți supui organismul unui șoc inutil. Este la fel de important să revii treptat la dieta și obiceiurile tale normale odată cu încheierea detoxifierii.
Detoxifierea de primăvară
Detoxifierea de primăvară este considerată cea mai bună modalitate de a da restart organismului după perioada de iarnă. Este și momentul ideal din an să cureți organismul pentru a scăpa de astenia care apare des primăvara – detoxifierea poate preveni această stare. Accesul mai ușor la o varietate de alimente - în special legume proaspete sau verdețuri de primăvară (ardei, varză, varză kale, salată, leurdă etc) – te va ajuta în realizarea acestui scop.
Detoxifierea de toamnă la domiciliu
Detoxifierea de toamnă e o cale de a întări sistemul imunitar și contribuie la pregătirea organismului pentru apropiata scădere a temperaturilor. Principiul de bază este însă același ca în cazul detoxifierii de primăvară: curățarea organismului de toxinele acumulate și asistarea organelor responsabile cu detoxifierea pe tot parcursul anului, care sunt deja suprasolicitate. Toamna încă se pot practica activități în aer liber. Iar în ceea ce privește alimentele și băuturile, este un moment potrivit pentru a include în dietă murături, usturoi, varză, sfeclă roșie, ghimbir sau lămâie.
Durata ideală a unei cure de detoxifiere
Vezi la tot pasul informații și reclame despre cure de detoxifiere de 1, 3, 5, 7 sau chiar 28 de zile, însă noi nu putem oferi sfaturi cu privire la durata ideală a unei asemenea cure: dacă e mai bună cea de 3 sau cea de 28 de zile. Durata ideală diferă de la o persoană la alta, și tu îți cunoști cel mai bine corpul și nevoile acestuia. De aceea, este bine să alegi singur durata de timp în care dorești să ajuți procesele de autocurățare ale organismului, în funcție de propriile posibilități.
Categoric, e bine să iei în considerare dacă este prima dată când faci detoxifierea sau dacă urmezi asemenea cure mai des și în mod regulat. Dacă ești la început de drum, în general e mai bine să alegi o cură cu o durată mai scurtă și să vezi ce efect are schimbarea asupra organismului tău. Organele suprasolicitate de detoxifierea organismului (ficatul, intestinele, rinichii și celelalte organe menționate mai sus) se vor odihni după doar 7 zile de la schimbarea obiceiurilor nesănătoase.
Mulți oameni asociază postul de o zi cu cea mai rapidă cură de detoxifiere a organismului, care durează o zi. În acest caz, însă, este vorba de o schimbare radicală: în această zi nu se mănâncă deloc și se restrânge aportul de anumite lichide. Acest tip de detoxifiere te poate ajuta să-ți accelerezi metabolismul sau să-ți îmbunătățești sănătatea mentală. Dar nu uita de efectele secundare, cum ar fi durerile de cap.
Postul intermitent alternează perioadele de post cu cele de alimentație de diferite durate. Acesta poate fi practicat în diferite forme și cu diferite intervale. De exemplu, o metodă foarte populară este cea în care în 24 de ore o persoană poate consuma alimente într-o fereastră de 8 ore, iar în restul de 16 ore postește.
Înainte de a începe postul propriu-zis, este recomandat să consulți un medic pentru a verifica dacă metoda de detoxifiere aleasă este potrivită pentru starea ta de sănătate.
Cum să susții detoxifierea organismului
Poți susține detoxifierea organismului în primul rând prin modificarea stilului de viață. Întâi de toate, trebuie să îți schimbi dieta. Dar nu uita nici de sănătatea ta fizică și mentală: dormi mai mult, fă exerciții fizice regulate în aer liber, relaxează-te (meditează, fă exerciții de respirație, citește o carte sau orice altceva). Însă detoxifierea organismului nu trebuie niciodată asociată cu înfometarea și alte privațiuni.
Dieta de detoxifiere
După cum am menționat de mai multe ori în acest articol, detoxifierea și dieta sunt inextricabil legate. Startul ideal este echilibrarea dietei. Evită alimentele prăjite, alimentele prelucrate industrial, zaharurile simple, dar și alcoolul și băuturile zaharoase.
Obiectivul nu trebuie să fie în niciun caz excluderea unui întreg grup de alimente. Trebuie să alegi o dietă variată și echilibrată. Este recomandat să îți crești aportul de fibre, în principal prin consumul de fructe și legume. Acestea fiind spuse, consumul sucurilor și smoothie-urilor de fructe și legume în timpul detoxifierii este problematică. Sub formă de suc sau smoothie, fructele și legumele își pierd fibrele necesare, și în schimb încarcă ficatul cu cantități mari de fructoză (zahăr din fructe).
Din acest punct de vedere, supele de legume și carne bogate în aminoacizi sunt mai indicate. Sunt recomandate și următoarele:
- fulgi de ovăz,
- nuci naturale,
- fructe uscate,
- o varietate de plante medicinale (leurda, urzicile, salvia, mușețelul, rozmarinul etc.),
- așa-numitele alimente verzi (chlorella, spirulina, orz verde).
Ajută procesul cu suplimente alimentare
Suplimentele alimentare pot ajuta și ele la curățarea organismului, chiar dacă preferi să îți detoxifici corpul în mod pur natural. Cele mai multe dintre aceste suplimente sunt compuse din extracte naturale. Astfel de antioxidanți și plante medicinale includ armurarul, algele și plantele precum spirulina, chlorella, orzul tânăr, grâul tânăr etc., care adesea sunt disponibile sub formă de tablete.
Armurarul menționat mai devreme ajută la stimularea funcției hepatice. Îl poți consuma atât sub formă de tablete, cât și sub formă de ceai. Chlorella și spirulina sunt alge de apă dulce prin care poți mări aportul de proteine, vitamine și minerale în organism. Orzul verde ajută la prevenirea acidulării excesive a organismului, iar probioticele de calitate superioară sunt excelente pentru sănătatea intestinelor.